Hungáriamed
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
H2 kilégzési teszt: diagnosztikai eszköz az emésztőrendszeri betegségek felismerésére

A hidrogén (H2) kilégzési teszt egy nem invazív diagnosztikai eszköz, amelyet széles körben alkalmaznak a gasztrointesztinális traktus különböző rendellenességeinek felismerésére. Ez a teszt különösen hasznos a laktózintolerancia, fruktózintolerancia, valamint a vékonybél bakteriális túlnövekedés (SIBO) diagnosztizálásában.

Mi a H2 kilégzési teszt?

A H2 kilégzési teszt során a beteg egy speciális szénhidrát oldatot (például laktózt vagy fruktózt) fogyaszt el. Ezt követően a beteg meghatározott időközönként kilélegzik egy speciális eszközbe, amely méri a kilélegzett levegőben található hidrogén mennyiségét. Az emésztőrendszerben élő baktériumok a nem teljesen megemésztett szénhidrátokat fermentálják, ami hidrogén és metán termelődéséhez vezet. Ezek a gázok a véráramba kerülnek, majd a tüdőn keresztül kilélegezzük, ahol mérhetők.

Milyen tünetek esetén kérik a tesztet?

A H2 kilégzési tesztet általában az alábbi tünetek esetén kérik:

  • Puffadás
  • Hasmenés
  • Hasfájás
  • Kellemetlen bélgázok
  • Hasi diszkomfort érzés

Milyen betegségeket lehet diagnosztizálni?

1. Laktózintolerancia

A laktózintolerancia esetén a szervezet nem képes megfelelően lebontani a tejcukrot (laktózt), ami fermentálódik a vastagbélben, miközben a bélbaktériumok hidrogént termelnek. A H2 kilégzési teszt segítségével kimutatható a laktózintolerancia, ha a laktóz elfogyasztása után jelentősen megemelkedik a kilélegzett hidrogén szintje (~20 ppm-el).

2. Fruktózintolerancia

Hasonlóan a laktózintoleranciához, a fruktózintolerancia esetén a fruktóz (gyümölcscukor) nem megfelelően szívódik fel, ami fermentációt és fokozott hidrogén termelést eredményez. A fruktóz kilégzési teszt ezt az állapotot diagnosztizálja.

3. Vékonybél bakteriális túlnövekedés (SIBO)

A SIBO olyan állapot, amikor a vékonybélben túlzott mennyiségű baktérium van jelen. A SIBO teszt során glükóz vagy laktulóz oldatot fogyaszt a beteg, majd a hidrogén és metán koncentrációját mérik a kilélegzett levegőben. Magas gázszint a SIBO jelenlétére utalhat.

A vizsgálat menete

1. Előkészítés

  • 12 órás böjt: A betegnek általában 12 órás böjtöt kell tartania a teszt előtt, és kerülnie kell bizonyos ételeket és gyógyszereket, amelyek befolyásolhatják a teszt eredményét.
  • Ételek kerülése: A teszt előtti 24 órában a betegnek kerülnie kell azokat az ételeket, amelyek erjedhetnek vagy gázképződést okozhatnak a belekben, például:
    • Tejtermékek és laktóztartalmú ételek
    • Hüvelyesek (bab, borsó, lencse)
    • Teljes kiőrlésű gabonák
    • Zöldségek, mint a brokkoli, káposzta, hagyma, fokhagyma
    • Gyümölcsök, mint az alma, körte, szilva
    • Cukoralkoholok (pl. szorbit, mannit)
  • Gyógyszerek kerülése: Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a teszt eredményeit. Antibiotikumok, savlekötők, prokinetikumok kerülése szükséges a teszt előtt.
  • Dohányzás és rágógumi kerülése: A dohányzás és rágógumi használata a teszt előtti 12 órában kerülendő, mivel ezek befolyásolhatják a kilélegzett gázok koncentrációját.
  • Fogmosás: A teszt napján a betegnek kerülnie kell a fogkrém használatát, mivel az is tartalmazhat olyan összetevőket, amelyek befolyásolhatják a teszt eredményét.

2. Oldat fogyasztása

A beteg megiszik egy meghatározott mennyiségű szénhidrát oldatot (pl. laktózt, glükózt vagy laktulózt), amelyet a baktériumok fermentálnak, és hidrogén termelést indítanak el.

3. Kilégzési minták

A beteg meghatározott időközönként (általában 15-30 percenként) kilélegzik egy speciális eszközbe, amely méri a hidrogén koncentrációját. A mintavétel akár 2-3 órán keresztül is tarthat.

4. Eredmények elemzése

Az összegyűjtött minták elemzése alapján a hidrogén és metán szintek változását követik nyomon. A teszt eredményei alapján az orvos pontos diagnózist állíthat fel, és megfelelő kezelést javasolhat.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Pimentel, Mark MD, FRCP(C), FACG1; Saad, Richard J. MD, FACG2; Long, Millie D. MD, MPH, FACG (GRADE Methodologist)3; Rao, Satish S. C. MD, PhD, FRCP, FACG4. ACG Clinical Guideline: Small Intestinal Bacterial Overgrowth. The American Journal of Gastroenterology 115(2):p 165-178, February 2020. | DOI: 10.14309/ajg.0000000000000501

MedlinePlus. Lactose Tolerance Tests. Lactose Tolerance Tests: MedlinePlus Medical Test

Nichols BL, Baker RD, Baker SS. Overview of Breath Testing in Clinical Practice in North America. JPGN Rep. 2020 Dec 3;2(1):e027. doi: 10.1097/PG9.0000000000000027. PMID: 37206939; PMCID: PMC10191541.